#protectingplanet – Az uvex óvja az embereket és a bolygót

Az emberek védelmét célzó vállalati küldetésünk ma aktuálisabb, mint valaha!
Az emberek védelme iránti elkötelezettségünk a társadalom és a környezet iránti felelősségvállalásra is kiterjed. Családi vállalkozásként évek óta minden gondolatunkban és tettünkben a fenntarthatóságot helyezzük előtérbe.

Ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé az ökológia, a gazdaság és a társadalmi ügyek terén. Üzemeiben az uvex intenzíven dolgozik az energiahatékonyság növelésén, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a közeljövőben karbonsemlegessé váljon.

Az uvex termékeivel szemben felállított magas minőségi követelmények most az újrahasznosítási koncepciók kifejlesztésével és a bioalapú anyagok használatával egészülnek ki. Termékeink tartósságának és hosszú élettartamának jelentős szerepe van a hulladékcsökkentésben és az erőforrásokkal való takarékoskodásban.

A „protecting planet” jelmondatra alapozva az uvex most először mutat be egy teljes mértékben környezetbarát termékekből álló termékrendszert.

FEDEZZE FEL A FENNTARTHATÓ UVEX-TERMÉK

videó lejátszása

Michael Winter, Managing Partner of the uvex group

Az embereket nemcsak munkahelyükön, hanem sport- és szabadidős tevékenységeik közben is megvédjük – immár 1926 óta. Küldetésünk az emberek védelme („protecting people”).

A bolygó védelmére irányuló koncepciónk („protecting planet”) pedig ennek a vállalásnak a következetes továbbvitele, ugyanis az emberekkel, a társadalommal és a természettel való felelősségteljes bánásmódot helyezi előtérbe.

A „protecting planet” (a bolygó védelme) jelmondattal egy olyan címkét hívtunk életre, amely teljes körű átláthatóságot és tájékoztatást nyújt a fenntarthatóságot célzó tevékenységeinkről: Az erőforrás-takarékos termékektől kezdve a saját üzemeinkben végrehajtott innovatív intézkedéseken át egészen a társadalmi felelősségvállalásig és a társadalmi célú projektekig.

Michael Winter, az uvex group ügyvezető partnere

Az uvex fenntarthatósági címke: az embereknek és a környezetnek szóló ígéret

protecting people – ez a küldetés áll az uvex group minden márkája mögött.
Célunk, hogy az általunk kifejlesztett termékekkel pontosan azt a szintű védelmet nyújtsuk az embereknek, amelyre szükségük van. A „védelem” kifejezés a társadalmi, ökológiai és gazdasági szempontokat magában foglaló egységes környezetre vonatkozik. Ennélfogva a „protecting people” elve maga után vonja a társadalom és a környezet védelmére vonatkozó vállalati ígéretetben megfogalmazott „protecting planet” koncepciót is. A különböző intézkedésekről való tájékoztatására egy címkekoncepciót dolgoztunk ki, amely az uvex group fenntarthatósági projektjeivel kapcsolatos konkrét állításokat tartalmazza.

Néhány példa az új „protecting planet” címkére:

protecting planet by using recycled materials
További információ

Az erőforrások és a környezet védelme érdekében az uvex group különböző újrahasznosított anyagokat dolgoz fel. Idetartozik például a termelési többletből származó újrahasznosított poliamid vagy az ivópalackokból újrahasznosított PET, amelyből szemüvegszárakat vagy fejpántokat, valamint olyan olvasószemüvegeket készítenek, amelyek legalább 70 százalékban fogyasztóktól származó újrahasznosított anyagokból készülnek.

protecting planet by maximum reduction of pollutants
További információ

Az uvex group nem használ a REACH-rendeletben meghatározott, egészségre veszélyes anyagokat, és ezenkívül létrehozott egy saját listát a korlátozottan felhasználható anyagokról. Az uvex group üzleti politikájának része, hogy kizárólag olyan termékeket kínál értékesítésre, amelyek a lehető legkevesebb káros anyagot tartalmazzák, valamint sem a felhasználót, sem pedig a környezetet nem terhelik. Az uvex safety group különösen az egyéni védőeszközökhöz hasonló, a bőrrel érintkező termékek esetén érvényesít rendkívül szigorú kritériumokat, amelyek szigorúbbak az érvényes uniós irányelveknél.

protecting planet by reducing waste
További információ

A környezet védelme érdekében az uvex group a legkülönbözőbb helyeken csökkenti a szemét mennyiségét. Ennek érdekében rendszeresen megvizsgáljuk a helyi termelőegységeink erőforrás-felhasználását, hogy ellenőrizzük, milyen mértékben lehet javítani a munkafolyamatokon és az eljárásokon. Az első konkrét intézkedéssel a karton mennyiségét csökkentjük: módosítunk a csomagolási méreteken, illetve bizonyos esetekben újból felhasználjuk a csomagolást. Ami a kereskedelmi vásárokkal kapcsolatos berendezéseket illeti: az uvex group ezentúl a kölcsönzésre fekteti a hangsúlyt: így biztosítható az anyagok értelmes újrafelhasználása más vállalatok számára is.

protecting planet by saving energy
További információ

A környezetvédelem az árammal kezdődik. Ezért az uvex group a különböző németországi telephelyein zöldáramot fog használni ezentúl. Ez érvényes a nemzetközi telephelyekre is: az olaszországi Cagiban lévő uvex safety vállalatcsoportra, a svédországi Swedsafe-re, valamint az elzászi La Walckban lévő Heckelre. A DIN EN ISO 50001 szabvány energiagazdálkodási előírásainak megfelelően az uvex groupnak igazolnia kell, hogy folyamatos energiamegtakarítást hajt végre. Az uvex group azonban itt nem áll meg: A villamos energia megtakarítása a teljes értékláncban szintén kiemelt fontosságú. Az uvex csoport a saját gyártólétesítményeiben világszerte folyamatos fenntarthatósági intézkedésekkel biztosítja a termelés fenntarthatóságát. Ilyen intézkedések például a LED-es világítás, a technika jelenlegi állásának megfelelő gépek, valamint a hővisszanyerési eljárások.

protecting planet by using bio-based materials
További információ

Az uvex a növényi és bioalapú anyagokban látja a jövőt. Ezért például a cukornádból készült bioalapú HDPE-t (nagy sűrűségű polietilén), a lavalant (préselt gyapjú), a prolant (préselt bajor juhgyapjú), a repcemagolaj-alapú poliuretán habokat, az újrahasznosított PET-palackokból vagy bambuszrostból készült textíliákat vagy bioalapú poliamidot, illetve a ricinusolajból készült egyéb műanyagokat már ma is számos termék előállításához használjuk.

protecting planet by creating durable products
További információ

Az uvex group a versenytársaihoz képest mérhetően jobb termékminőséggel tűnik ki a piacon. Ez meglátszik például a szemüvegek bevonatán, vagyis az uvex munkavédelmi szemüvegeire szabadalmaztatott saját bevonatoknál. Az uvex group ügyfeleinek tehát ritkábban kell új terméket vásárolniuk, mivel a termékek hosszabb ideig bírják a mindennapi használat mellett. A termékek hosszú élettartama nemcsak hosszú távú anyagi megtakarítást jelent, hanem mindenekelőtt az értékes erőforrások takarékos használatával és kevesebb hulladékkal is jár.

protecting planet by reducing CO2 emissions
További információ

Az uvex group célkitűzése, hogy folyamatosan és különböző szinteken csökkentse a saját CO2-kibocsátását. Ennek érdekében az uvex group Németországon belül 100 százalékban megújuló energiaforrásokból származó zöldáramot és ökogázt, illetve „klímasemleges gázt” használ: a vállalatcsoport a gáz elégetéséből származó CO2-kibocsátást az infra fürth gmbh vállalaton keresztül kompenzálja, és klímavédelmi projekteket támogat. A világpiacra szánt innovatív termékeket és szolgáltatásokat saját üzemeinkben állítjuk elő, nagy részüket Németországban és Európában. Ezzel egyfelől biztosított a kiváló minőség, másfelől pedig a szállítási útvonalak is rövidebbek. A gyártólétesítményeiben rendszeresen folytatott fenntartható tevékenységeken keresztül az uvex group jelentősen hozzájárul ökológiai lábnyoma csökkentéséhez.

protecting planet by using environmentally friendly packaging
További információ

Fenntarthatósági stratégiája részeként az uvex group céluk tűzte ki, hogy folyamatosan növeli a környezetbarátabb csomagolás arányát. Így például klímasemleges (tehát a klímavédelmi projektekkel kompenzált) és 100 százalékban újrahasznosítható csomagolásokat használunk, amelyek ráadásul részben növényi alapúak, mert fűkartonból készülnek. De példaként említhetnénk még a fű- és kőpapírt, valamint a megújuló nyersanyagokból, például tencelből készült, újrahasznosított csomagolófóliákat és tasakokat is.

Az uvex fenntarthatósági címkéje, a protecting planet nemcsak a termékeken és azok csomagolásán, hanem például az uvex group szakmai vásárokon felállított standjain, illetve katalógusaiban is szerepel. Ily módon az uvex nem csupán a fenntarthatóság e területein való kötelezettségvállalását kívánja hangsúlyozni, hanem az ökológiailag és társadalmilag felelős gazdálkodás fontosságának tudatosításában is aktív szerepet vállal.

SZÓRÓLAP LETÖLTÉSE

uvex i-range planet

sustainable safety glasses uvex i guard planet
environmentally friendly safety glasses
safety glasses with recycled materials

Újrahasznosított anyagok

glasses with recycled materials

A szemüveg lencséi 39%-ban biológiai alapú anyagból készülnek. Az uvex a termék előállításához ricinusból nyert megújuló nyersanyagot és biomasszából származó energiát használ fel. A csatlakozóelemek és a fejpántrögzítések 22%-ban újrahasznosított PET-palackokból, míg a puha arctámasz több mint 35%-ban gyártási hulladékokból származó, újrahasznosított granulátumból készül. A kosárszemüveg fejpántja 72%-ban újrahasznosított hulladékfonalból készül.

safety glasses with environmentally friendly packaging

Környezetbarát csomagolás

safety glasses with sustainable packaging

A felhasznált poliészterzacskókhoz tartozó fóliák akár 70 százalékban gyártási hulladékból származó újrahasznosított anyagokból állnak. Az összes felhasznált kartondoboz több mint 90 százalékban újrahasznosított papírból készül.

safety glasses by reducing waste

Környezetbarát gyártás

sustainable produced safety glasses

A mellékelt használati útmutatóhoz szükséges papír 30 százalékkal csökkenthető. A csomagolási egységet 5-ről 10-re növeltük, ami a szükséges kartonanyag további csökkenését eredményezte, ráadásul így jelentősen kevesebb a hulladék is.


uvex xact-fit planet

Hearing protection plugs made from recycled material and low CO2 production
Hearing protection plugs made from recycled material and low CO2 production

Újrahasznosított anyagok

recycled materials uvex x-act fit planet

Az xact-fit planet ergonomikusan formázott fogantyúi 100%-ban újrahasznosított polipropilénből (PP) készülnek. Az ovális alakú habszivacs dugók szigorú ellenőrzésen mennek keresztül, és a lehető legkevesebb káros anyagot tartalmazzák.

Hearing protection plugs in environmentally friendly packaging

Környezetbarát csomagolás

environmentfriendly packaging

A hallásvédő termékek csomagolásai kivétel nélkül 100%-ban újrahasznosított kartonból készülnek.

Hearing protection plugs from CO2-reduced production

Környezetbarát gyártás

environmentfriendly production

Az uvex csoporthoz tartozó SwedSafe rendkívül kis szénlábnyommal rendelkezik. A gyártás során nem használunk fosszilis tüzelőanyagokat, és a szükséges villamos energia 100%-a megújuló energiaforrásokból származik. A biológiai sokféleség előmozdítása érdekében a telephelyen természetes gyepeket és további virágos növényeket ültettünk, hogy több rovarélőhelyet hozzunk létre. A SwedSafe az ISO 14001 környezetgazdálkodási szabvány szerint tanúsított.


uvex pheos planet

sustainable safety helmet
uvex sustainable safety helmet
safety helmet with recycled materials

Újrahasznosított anyagok

sustainable safety helmet for a safe workspace

A sisakhéj 30 százalékban bioalapú műanyagból készül. A szerves nyersanyagnak minősülő cukornádat a legszigorúbb minőségi követelményeknek megfelelve alakítják át, amely a folyamat során magas fokú stabilitásra és ellenálló képességre tesz szert. A karima 50 százalékban sisakhéjőrleményből készül Ennek köszönhetően jelentősen kevesebb a gyártási folyamat során keletkező hulladék.

safety helmet with sustainable packaging

Környezetbarát csomagolás

Minden különálló csomagolás regranulátumból készül, és körkörös gazdaságból származik. A csomagolás egyfajta anyagból készül, így a használatot követően ismét visszajuttatható az újrahasznosítási körforgásba. Ezáltal a fosszilis nyersanyagokkal is takarékoskodni lehet. A használati útmutatók 100 százalékban újrahasznosított hulladékpapírból készülnek.


uvex Bamboo TwinFlex® D xg planet

sustainable safety gloves

A Bamboo TwinFlex® technológia az UVEX SAFETY Gloves GmbH & Co. KG bejegyzett védjegye.

safety gloves with bamboo
safety gloves sustainable materials

Környezetbarát anyagok

safety gloves with bamboo viscose

Az uvex által használt bambusz-viszkóz egy olyan anyag, amelyet egyfelől egy megújuló nyersanyag, a bambusz, másfelől újrahasznosított poliamid alkot. Ezek a fenntartható anyagok együttesen a felhasznált anyagok 45 százalékát teszik ki! A viselő egészségének védelme érdekében ráadásul a kesztyű jelentősen túlteljesíti a REACH-előírásokat, a bőrhöz való kíméletességét pedig a proDerm Intézet támasztja alá bőrgyógyászatilag.

safety gloves with environmentally friendly packaging

Környezetbarát csomagolás

sustainable packaging for safety gloves

A kesztyűk csomagolásának mennyiségét is jelentősen csökkentettük. A gumiszalagokat papírszalagokra váltottuk le. Poliészterből készült tasakokat már egyáltalán nem használunk.

sustainable produced safety gloves

Szén-dioxid-semleges gyártás a lüneburgi telephelyen

sustainable produced safety gloves

Az uvex safety gloves vállalat rendelkezik mind az ISO 14001 környezetgazdálkodási szabvány, mind pedig az ISO 50001 energiagazdálkodási szabvány szerinti tanúsítvánnyal, és a gyártás során történő közvetlen kibocsátást tekintve szén-dioxid-semlegesen állítja elő termékeit. Ennek érdekében 2014 óta 100 százalékban megújuló energiaforrásokból nyerünk villamos energiát, valamint a tanúsított ökoáram felhasználásával készült termékekkel új, megújuló energiát előállító berendezések telepítését támogatjuk a régióban. A telephelyen található nagy hatásfokú CHP-egységek működtetéséhez „ökogázt” használunk, ezzel kompenzáljuk a gázégésből származó szén-dioxid-kibocsátást. A kompenzáció révén kizárólag olyan éghajlatvédelmi projektekbe fektetünk be, amelyek megfelelnek a nemzetközileg elismert minőségi követelményeknek (Gold Standard vagy Verified Carbon Standard), így többek között a nap- és szélenergia előállításához szükséges új berendezések telepítését támogatjuk Indiában.


uvex 1 G2 planet

sustainable safety shoes
sustainable safety shoe
safety shoes out of recycled materials

Újrahasznosított anyagok

safety shoe with recycled materials

A munkavédelmi lábbelik felsőrészét PET-palackokból nyert, 100 százalékban újrahasznosított poliészter alkotja. A benyomódás-csillapítás szintén 100 százalékban újrahasznosított textilszálakból készül. A TPU orrvédő előállításához 40 százalékban újrahasznosított TPU-t használunk fel. A cipő Distance Mesh bélése 52 százalékban újrahasznosított poliészterből és 18 százalékban bambuszrostokból készül. A kivehető klímakomfort talpbetétet 100 százalékban újrahasznosított poliuretán habból és poliészterből állítjuk elő. A munkavédelmi lábbeli teljes egészében káros anyagok nélkül készül, a káros anyagok tiltólistája szerint.

safety shoes with sustainable packaging

Környezetbarát csomagolás

safety shoe with environmentally friendly packaging

Minden uvex cipősdoboz 90 százaléka újrahasznosított karton. 100 százalékban újrahasznosított selyempapírt használunk, és a használati útmutatók szintén 100 százalékban újrahasznosított papírból készülnek.

sustainable production for safety shoes

Környezetbarát gyártás

sustainable produced safety shoes

Az olaszországi Cevában található uvex üzem már jó pár éve teljesen átállt ökoáram és ökogáz használatára, és 2017 óta rendelkezik az ISO 14001 környezetgazdálkodási rendszer szerinti működést igazoló tanúsítvánnyal. Ezenkívül az üzem – egy fotovoltaikus rendszernek köszönhetően – megújuló energiaforrásra is támaszkodik. Az uvex különös figyelmet szentel a hulladékképződés megelőzésének. Néhány évvel ezelőtt például a talpformákon eszközölt változtatások lehetővé tették a hulladék jelentős csökkentését. A tisztítási és befecskendezési eljárást is folyamatosan optimalizáljuk. Emellett egy ideje összegyűjtjük a keletkezett PU-hulladékot, majd granulátumokká dolgozzuk fel, és újra felhasználjuk. A vállalat saját gyártásából származó újrahasznosított PU-hulladék akár 10százalékát az uvex 1 G2 planet TPU külső talpának előállításához használjuk fel.


uvex suXXeed greencycle planet

sustainable workwear
uvex sustainable clothing
work wear with sustainable and compostable materials

Újrahasznosított anyagok

uvex work wear is completely compostable

A ruházat anyagának minden összetevője teljesen komposztálható, és valamennyi termék rendelkezik cradle to cradle™ tanúsítvánnyal. Kiemelendő továbbá a pamut mellett egy különleges poliészter és elasztán használata, amely a kopolimer szerkezetnek köszönhetően igen rövid időn belül lebomlik. A cradle to cradle™ minősítéssel rendelkező ruházat előállításához kizárólag olyan összetevőket használnak, amelyek bizonyítottan nincsenek káros hatással az emberek egészségére. Ezenkívül a cradle to cradle™Gold tanúsítvány azt is szavatolja, hogy a szennyvízbe nem kerül semmiféle technológiai vegyi anyag. A ruházat elhasználódását követően annak összetevői komposztálással ismét visszajuttathatók az ökológiai körforgásba.

environmentally friendly work wear from uvex

Környezetbarát csomagolás

sustainable packaging for workwear

A különálló csomagolások az összes cédulával és címkével együtt szintén biológiailag lebomlóak.

workwear sustainable produced

Környezetbarát gyártás

environmentally friendly workwear

A ruházati termékek előállítása során megújuló energiaforrásokra támaszkodunk. Egyúttal a közvetlen helyi káros kibocsátásokat legalább 50 százalékban kompenzáljuk. Az Európában zajló gyártás és az ennek köszönhetően rövid szállítási útvonalak gondoskodnak a szükségtelen káros környezeti hatások kiküszöböléséről.