Hallásvédelem: minden a megfelelő választáson múlik

A hallásvédelmi eszközöknek számos típusa létezik, melyek különböző helyzetekben alkalmazhatók. A magas zajszintű területeken való tartózkodás során mindenkinek hatékony zajszigetelésre van szüksége. Ha zavaróvá válik a munkagép zaja, vagy hangos zaj vonja el a figyelmünket az irodai munka közben, azt szeretnénk, hogy a kellemetlen zaj kizárása ne járjon együtt a munkatársaktól történő elszigetelődéssel. A megfelelő szigeteléssel a veszélyes vagy zavaró zajok kiszűrhetők, ugyanakkor a fontos riasztójelzések és a beszédhang hallhatóak maradnak.

Hogyan választhatom ki a megfelelő hallásvédő eszközt?

Elsőként a következő kérdést tegye fel önmagának: Fültokos vagy füldugós hallásvédelemre van szükségem? A válasz megtalálásához a hallásvédelemről szóló, „Biztonság kérdése” című videónk nyújthat Önnek segítséget.

Milyen zajszigetelésre van szükség?

A válasz röviden: zajszint – SNR-érték

A szükséges szigetelés meghatározásához először meg kell mérni a munkaterület zajszintjeit. A zajkibocsátási szint mérését szakembernek kell elvégeznie. Az egyenértékű folyamatos zajszintet, valamint szükség esetén a csúcskibocsátási zajszintet kell megmérni. Ebből egy zajprofil készül. Ezt követően a hallásvédelmi eszköz az SNR-módszer segítségével választható ki.

A megfelelő hallásvédelmi eszköz kiválasztásának célja, hogy a viselője fülét csak 70–80 dB hátramaradó, effektív zajszint érje. A túlságosan magas zajszigetelés (túlvédelem) kommunikációs problémákhoz és az elszigeteltség érzéséhez vezethet.

Példa:  Zajszint 100 dB – uvex xact-fit, SNR 26 dB = 74 dB

 

Minden fül más

Minden hallójárat alakja és mérete más, ezért megfelelően illeszkedő füldugókra van szükség. Ennek megfelelően az uvex a hallásvédelmi eszközök széles választékát kínálja, amelyek különböző alakú és méretű hallójáratokhoz alkalmazhatók.

A füldugók szakszerű használata

Kiválasztás

Egyszer használatos füldugók

Maximális biztonság egyszeri használat esetén: az uvex egyszer használatos füldugói még hosszabb távon is kényelmes viseletet nyújtanak.

Többször felhasználható hallásvédő füldugó

Mindig kéznél van és egyszerűen tisztítható: az uvex többször felhasználható füldugók és mellékelt higiéniai dobozok megbízható társak a mindennapokban.

alkalmazás

Az optimális hallásvédelem érdekében az uvex füldugókat helyesen kell használni.

Egyszer használatos füldugók

(1) Csavarja fel rövidre az uvex egyszer használatos füldugóit.
(2) Emelje a karját a feje fölé, és húzza meg kissé felfelé a fülét, hogy a hallójárat kiegyenesedjen.
(3) Helyezze be és rövid ideig tartsa meg az uvex füldugókat. A behelyezés akkor tökéletes, ha a füldugók elölről nem láthatók.

Többször felhasználható hallásvédő füldugó

(1) Fogja meg az uvex többször felhasználható hallásvédő füldugóinak pántját, és helyezze azt a feje mögé.
(2) Finoman nyomja be az uvex füldugót a hallójáratába.

Higiénia

Piszkos munkakörnyezetben a részecskék könnyen áthatolhatnak az anyag felületén keresztül, kisebb fülsérüléseket okozva ezáltal.

Egyszer használatos füldugók

Kérjük, az uvex egyszer használatos füldugóit használat után dobja el.

Többször felhasználható hallásvédő füldugó

(1) Az uvex nedvesített törlőkendővel egyszerűen tisztítható.
(2) Alternatív megoldásként vízzel és kevés szappannal is megtisztíthatók.
(3) Ha nem használja, tárolja az uvex higiéniai dobozában.

Videó

Egyszer használatos füldugó

Többször használható füldugó

Tovább olvasom

uvex szakértői blog

Szakértői blogunkban naprakész bejegyzéseket olvashat az uvexről, az egyéni védőeszközökről és az ehhez kapcsolódó összes termékről – ehhez mindössze tekintse meg a hallásvédelmi kategóriát.

uvex Hallásvédelmi kerék

Interaktív Hallásvédelmi kerekünk segítségével meghatározhatja, hogy a munkahelyén tapasztalható zajszint alapján milyen hallásvédő eszközre van szüksége. Tegyen egy gyors próbát!