uvex UV400 – 100%-os védelem az UVB- és UVA-sugárzással szemben

A WHO 400 nm-ig terjedő UV-védelmet javasol.
Sok munkavédelmi szemüveg csak olyan ipari szabványoknak felel meg, amelyek 380 nm-ig nyújtanak védelmet. A legfrissebb tudományos eredmények alapján ez nem elegendő. Noha 100%-ban védenek az UVB-sugárzás ellen, csak részleges védelmet nyújtanak a hasonlóan veszélyes UVA-sugárzással szemben.

uvex UV400
teljesen kiszűri az UVA-sugárzást (a 380 nm-es szűrőképességű lencse a sugárzás 20%-át engedi át).

uvex UV400
teljesen meggátolja a sejtek felhevülését, amely a 380–400 nm-es tartományban 10-szeresére nő.

uvex UV400
15%-kal csökkenti a retina számára káros, agresszív, látható kék fényt (HEV).

uvex UV400
védi a szemet és a körülötte lévő bőrszövetet a veszélyes, tartós károsodásoktól.

 

Univ.-Prof. Dr. rer. nat. Olaf Strauß – Portrait | UV-Schutz

"A szem külső szövetei, a szaruhártya és a lencse teljes mértékben elnyelik az UV-fényt. Az UVB-fény itt főleg az örökítőanyagot károsítja, az UVA azonban fokozottabban mélyre hatoló hatást, hővel összefüggő károkat okoz, továbbá felerősíti az UVB hatását. A WHO UV400 védelemre vonatkozó ajánlásának okai világosak."

Univ.-Prof. Dr. rer. nat. Olaf Strauß

uvex UV400 – az összes uvex védőszemüveghez jár

Legyen szó víztiszta vagy színezett lencséről: A hatékony UV-védelmet nyújtó uvex UV400 az összes uvex védőszemüveg esetében "alapfelszereltség" - ugyanúgy, ahogy a kellemes viselet, a sportos dizájn, valamint a karcálló és párásodásmentes, extra kategóriájú lencsebevonatok.

Bügelbrille mit uvex UV 400

Pántos védőszemüveg uvex i-5
Cikkszám: 9183265

Pántos védőszemüveg uvex sportstyle
Cikkszám: 9193280

Pántos védőszemüveg uvex pheos cx2
Cikkszám: 9198285

Az UV-sugárzás mindenhol jelen van, akár van napfény, akár nincs

Szabadban történő munkavégzés során a szem rendszeresen ki van téve a káros UV-sugárzásnak, még akkor is, ha felhős az ég. A következmény: A következmény: A megfelelő védelem hiánya veszélyes, tartós károsodáshoz vezethet.

Még felhős ég esetén is

Az UV-sugárzás és a kék fény felhős időben is jelen van: pl. visszaverődés vagy szóródás miatt az árnyékoknál, mindenhol.

Beltérben

Olyan munkahelyeken, ahol mesterséges UV-lámpákkal dolgoznak, például UV-lámpával történő ellenőrzést végeznek.

Erősen fényvisszaverő felületek

A víz és a hó, illetve az egyes gépek burkolatai nagy mértékben verik vissza az UV-sugárzást.

UV-sugárzás: a látás láthatatlan ellensége

Az ultraibolya-sugárzás bőrre gyakorolt hatása a legtöbb ember számára ismert: 95% társítja az UV-sugárzást bőrproblémákhoz, 85% pedig tisztában van a rákkeltő hatásával.1 A szemre jutó sugárterhelés esetén viszont már máshogyan alakulnak a számok: csupán az emberek 7%-a társítja az UV-sugárzást a szembetegségekhez. 1 A szem azonban a bőr után a leginkább hajlamos szervünk a napfény okozta károsodásokra.

Transitions UK. Transitions European Study. 2008.

1. HEV (high-energy visible light/kék fény)

A HEV-sugárzás nagy energiájú, látható fény, amely a fényspektrumban közvetlenül az UV-fény mellett szerepel. Szemünk ezt kék-lila színként érzékeli. A 380 és 400 nm közötti tartományban a HEV is képes olyan hatásokat kiváltani, amelyeket az UVA-sugárzás. A HEV feltételezhetően elősegíti a hiperpigmentáció, a polimorfikus fényekcéma és a korai bőröregedés kialakulását is.

A kék fényről bővebben tájékozódhat blogbejegyzésünkből.

2. UVA-sugárzás

A napból érkező UVA-sugarak csaknem teljesen szűretlenül hatolnak át a légkörön, majd a védelem nélküli emberi szövetekbe hatolnak, és azokat közvetett módon károsíthatják. Ez nagy veszélyt jelent például a retinára és szemlencsére, ahol olyan maradandó betegségeket idézhet elő, mint a szürkehályog. Az UVA-sugárzás emellett úgynevezett hőterhelést is kifejt, amely túlhevítheti a sejteket, azok károsodását okozva. Az UVA végül feltételezhetően gátolja az emberi test öngyógyító mechanizmusait, illetve erősíti az UVB-sugárzás okozta károsodásokat.

3. UVB-sugárzás

Noha az UVB-sugárzásnak az ózonrétegen való áthaladása után csak kis része jut el a talajig, eljut hozzánk, és közvetlenül rongálja a test szöveteit – többek között leégést és bőrrákot okozva.

4. A szem és a retina védelme

A szem körüli bőr védelme: az uvex UV400 megbízható védelmet nyújt a szem körüli szövetek számára az UV-sugárzás ellen, így megelőzi az UV okozta sejtöregedést és daganatképződést.

A retina és környéke védelme: az uvex UV400 a 100%-os UVB- és UVA-védelemnek köszönhetően megvédi a szemet az olyan veszélyes, tartós károsodásoktól, mint a retinadegeneráció, a szürkehályog vagy a látásvesztés.

Fényspektrum

Minél rövidebb a hullámhossz, annál nagyobb energiájú és veszélyesebb az UV-sugárzás. Ezért mindegy, hogy az UV-sugárzás természetes (pl. napfény) vagy mesterséges (pl. UV-lámpa) eredetű.

uvex CBR65 – megelőző védelem kék fény ellen

uvex CBR65 – a kék fény elleni védelem mestere
Az uvex CBR65-lencsetechnológia tulajdonságai jelentősen különböznek az uvex UV400-étól. Az uvex CBR65 teljesen blokkolja az UV-sugárzást, a 450 nm feletti tartományban lévő sugarak mindössze 60–70%-át engedi át a retina felé, és a HEV-tartomány kék fényét is 50%-ban kiszűri.

Védelmi képességei mellett az uvex CBR65 kontrasztos és kellemes látásélményt is nyújt – még szórt fény esetén is. Az enyhe színezés továbbá optimális védelmet nyújt a vakító fény ellen.

Tudjon meg többet az uvex CBR65-ről itt

Megváltozott fényviszonyok
A szemet érő kékfényterhelés az intenzív médiahasználat (PC, okostelefon, táblagép stb.), valamint a villanykörték LED-re cserélése miatt rendkívüli mértékben megnőtt.

Különösen a HEV (High-Energy Visible Light) tartományon belüli, nagy energiájú kék fény terheli meg a szemet, különösképpen a retinát. Ez rövid távon túlerőltetéshez, fejfájáshoz vagy koncentrációs zavarokhoz vezethet, hosszú távon pedig növelheti az időskori makuladegeneráció kockázatát.

 

A munkahely bajnokai

uvex – sportban és munkában is előremutató
Termékeink fejlesztéséhez hatalmas inspirációt adnak a sport területén szerzett tapasztalataink. Az élsportolók globális ellátójaként ugyanis az uvex minden nap bebizonyítja, hogy a siker egyik kulcsa a megfelelő felszerelés.
uvex: egy márka – egy küldetés

További információk a kék fényről

A kék fény veszélyei – Hogyan segítenek a védőszemüvegek?
Az okostelefonok kijelzői, a számítógépek monitorai és a tévéképernyők a kék fény mesterséges forrásaiként folyamatosan jelen vannak életünkben mind a munkában, mind az élet egyéb területein.
Tovább olvasom az uvex szakértői blogját

uvex – a név nem véletlen

Szabaduljon meg az UV-sugárzástól!
Az uvex már a kezdetektől fogva azon dolgozik, hogy termékeivel optimális UV-védelmet nyújtson. Vállalatunk neve is ezt tükrözi, hiszen az "UV" és az "ex" (azaz „mentes”) összetétele. Az olyan korszerű szemüveg-technológiák tehát, mint az UV400, már sok éve alapvetésnek számítanak nálunk.
uvex – a teljes történet