Szabványok és irányelvek

Bár termékeink természetesen az összes irányadó szabványnak és előírásnak megfelelnek, mi folyamatosan többre törekeszünk: Célunk, hogy ezeket lehetőleg túl is teljesítsük. Mindezt azért, hogy az ügyfeleink által – jogosan – elvárt extra biztonságot elérhetővé tegyük.

DIN EN 166 – személyi szemvédő eszközök

Az EN 166 európai szabvány leírja a személyi szemvédő eszközökre vonatkozó összes általános követelményt. A DIN EN 166 szabvány szerinti védőszemüvegek szemüvegkeretből és lencséből állnak. Utóbbiakat az alábbi szabványok biztonsági lencsék és szűrő hatású lencsék szerint csoportosítják.

Jelölések a DIN EN 166 szabvány szerint

A védőszemüvegek lencséire vonatkozó műszaki információk megadása az EN 166 szabvány szerint, a következő sorrendben történik:

 • Védelmi szint (csak szűrő)
 • A gyártó azonosító jele
 • Optikai osztály (az előlencsék kivételével)
 • Tanúsítvány szerinti jelölés (adott esetben)
 • A mechanikai szilárdság rövid jelölése
 • Az olvadt fém meg nem tapadására utaló rövid jelölés

DIN EN 169 – szűrők hegesztéshez és rokon eljárásokhoz

A szemvédő eszközökkel szemben támasztott különleges követelményeket meghatározó EN 169 szabvány szerinti, az alkalmazott védelmét szolgáló lencseszűrők tesztelésével kapcsolatos védelmi szintek és áteresztési követelmények:

 • Könnyű lángvágás
 • Keményforrasztás
 • Hegesztés
 • Ívhegesztés
 • Plazmavágás

A hegesztési védőszűrők megjelölése és védelmi szintje az EN 169 szabvány szerint

Az élzónában a hegesztési védőszűrőket tartós jelöléssel kell ellátni. Az első szám a munkavédelmi szemüveg védelmi osztályát jelöli. Az eljárástól függően a DIN EN 169 szabvány szerinti nagyobb áramerősségeknél magasabb fokú védelmi szint szükséges. 

DIN EN 170 – ultraibolya-szűrők

A termékekre vonatkozó különleges követelmények szabványai között a DIN EN 170 meghatározza a védelmi fokozatokat és az átviteli követelményeket az ultraibolya-szűrőkre vonatkozóan. A szemlencse ultraibolya fénynek való túlzott mértékű kitettsége esetén a lencse elveszítheti áttetszőségét, ami esetleg látáskárosodást vagy látásvesztést okozhat. Az EN 170 szabványnak megfelelő védőszemüvegek lencséire ezért olyan követelmények vonatkoznak, amelyek megvédik a szemet a veszélyes ultraibolya sugárzás ellen veszélyes munkavégzés esetén.

Az EN 169 szerinti hegesztő védőszűrőkkel szemben az UV-védőszűrők nem alkalmasak az ív közvetlen vagy közvetett figyelemmel követésére. 

DIN EN 172 – napfényszűrők ipari használatra

A személyi szemvédő eszközökre vonatkozó különleges szabványok közül a DIN EN 172 a napsugarak kiszűrésére szolgáló, ipari környezetben használt szűrők fizikai tulajdonságait határozza meg. E tulajdonságokon belül megtalálhatók például a napfényszűrők mechanikai és optikai jellemzői, valamint a velük szemben támasztott követelmények.

A napfényszűrők használatakor a személyi szemvédő eszközökre vonatkozó DIN EN 166 szabvány követelményeit is be kell tartani. Alkalmazási területtől függően a DIN EN 172 szabvány szerinti napfényszűrők önállóan vagy szemüvegre felhelyezve is használhatók.

Az innovatív technológiáknak köszönhetően az uvex DIN EN 172 szabvány szerinti napfényszűrői tökéletes színérzékelést és optimális védelmet nyújtanak. 

Megosztás Nyomtatás