Szabványok és irányelvek

Bár termékeink természetesen az összes irányadó szabványnak és előírásnak megfelelnek, mi folyamatosan többre törekeszünk: Célunk, hogy ezeket lehetőleg túl is teljesítsük. Mindezt azért, hogy az ügyfeleink által – jogosan – elvárt extra biztonságot elérhetővé tegyük.

DIN EN 166 – személyi szemvédő eszközök

Az EN 166 európai szabvány leírja a személyi szemvédő eszközökre vonatkozó összes általános követelményt. A DIN EN 166 szabvány szerinti védőszemüvegek szemüvegkeretből és lencséből állnak. Utóbbiakat az alábbi szabványok biztonsági lencsék és szűrő hatású lencsék szerint csoportosítják.

Jelölések a DIN EN 166 szabvány szerint

A védőszemüvegek lencséire vonatkozó műszaki információk megadása az EN 166 szabvány szerint, a következő sorrendben történik:

 • Védelmi szint (csak szűrő)
 • A gyártó azonosító jele
 • Optikai osztály (az előlencsék kivételével)
 • Tanúsítvány szerinti jelölés (adott esetben)
 • A mechanikai szilárdság rövid jelölése
 • Az olvadt fém meg nem tapadására utaló rövid jelölés

DIN EN 169 – szűrők hegesztéshez és rokon eljárásokhoz

A szemvédő eszközökkel szemben támasztott különleges követelményeket meghatározó EN 169 szabvány szerinti, az alkalmazott védelmét szolgáló lencseszűrők tesztelésével kapcsolatos védelmi szintek és áteresztési követelmények:

 • Könnyű lángvágás
 • Keményforrasztás
 • Hegesztés
 • Ívhegesztés
 • Plazmavágás

A hegesztési védőszűrők megjelölése és védelmi szintje az EN 169 szabvány szerint

Az élzónában a hegesztési védőszűrőket tartós jelöléssel kell ellátni. Az első szám a munkavédelmi szemüveg védelmi osztályát jelöli. Az eljárástól függően a DIN EN 169 szabvány szerinti nagyobb áramerősségeknél magasabb fokú védelmi szint szükséges. 

DIN EN 170 – ultraibolya-szűrők

A termékekre vonatkozó különleges követelmények szabványai között a DIN EN 170 meghatározza a védelmi fokozatokat és az átviteli követelményeket az ultraibolya-szűrőkre vonatkozóan. A szemlencse ultraibolya fénynek való túlzott mértékű kitettsége esetén a lencse elveszítheti áttetszőségét, ami esetleg látáskárosodást vagy látásvesztést okozhat. Az EN 170 szabványnak megfelelő védőszemüvegek lencséire ezért olyan követelmények vonatkoznak, amelyek megvédik a szemet a veszélyes ultraibolya sugárzás ellen veszélyes munkavégzés esetén.

Az EN 169 szerinti hegesztő védőszűrőkkel szemben az UV-védőszűrők nem alkalmasak az ív közvetlen vagy közvetett figyelemmel követésére. 

DIN EN 172 – napfényszűrők ipari használatra

A személyi szemvédő eszközökre vonatkozó különleges szabványok közül a DIN EN 172 a napsugarak kiszűrésére szolgáló, ipari környezetben használt szűrők fizikai tulajdonságait határozza meg. E tulajdonságokon belül megtalálhatók például a napfényszűrők mechanikai és optikai jellemzői, valamint a velük szemben támasztott követelmények.

A napfényszűrők használatakor a személyi szemvédő eszközökre vonatkozó DIN EN 166 szabvány követelményeit is be kell tartani. Alkalmazási területtől függően a DIN EN 172 szabvány szerinti napfényszűrők önállóan vagy szemüvegre felhelyezve is használhatók.

Az innovatív technológiáknak köszönhetően az uvex DIN EN 172 szabvány szerinti napfényszűrői tökéletes színérzékelést és optimális védelmet nyújtanak.