Szabványok és irányelvek

Bár termékeink természetesen az összes irányadó szabványnak és előírásnak megfelelnek, mi folyamatosan többre törekeszünk: Célunk, hogy ezeket lehetőleg túl is teljesítsük. Mindezt azért, hogy az ügyfeleink által – jogosan – elvárt extra biztonságot elérhetővé tegyük.

DIN EN 149 – légzésvédők; részecskeszűrő félálarcok

Az EN 149 szabvány szerinti légzésvédő álarcok és részecskeszűrő félálarcok a viselőt a különböző részecskékkel, mint például az alumíniumporral és -füsttel, üvegszállal, fűrészporral és más szennyező részecskékkel szemben védik meg. A szennyező anyag típusától és koncentrációjától függően a légzésvédő álarcoknak meg kell felelniük az alábbi három védelmi osztály egyikének.

A részecskeszűrő félálarcok kategorizálása a részecskékkel szembeni védelmük alapján

A részecskeszűrő félálarcok és a cserélhető szűrővel ellátott álarcok a DIN EN 149:2001 és az A1:2009 szabványok szerint olyan különböző légzésvédelmi osztályokba sorolhatók be, amelyek a terhelés függvényében különböző felhasználási területekre alkalmasak:

<td/>
A részecskeszűrő félálarcok részecskékkel szembeni védelmi fokozatai
Védelmi fokozatKorlátozások
FFP1Nem nyújtanak védelmet a rákkeltő és radioaktív anyagok részecskéivel, valamint a 2. és 3. kockázati csoportba tartozó, levegőben terjedő anyagokkal, továbbá az enzimekkel szemben.
FFP2Nem nyújtanak védelmet a 3. kockázati csoportba tartozó radioaktív anyagokkal és a levegőben terjedő anyagok részecskéivel, valamint az enzimekkel szemben.
FFP3

A légzésvédelmi osztályokkal kapcsolatos bővebb információkért lásd az FFP védelmi osztályokat ismertető oldalt.

A DIN EN 149 szabvány legfrissebb változata azt is szabályozza, hogy az adott részecskeszűrő félálarc csak egy műszakban, vagy esetlege több műszak alatt is felhasználható-e. Ennek kapcsán a szabvány a tisztítási és fertőtlenítési intézkedésekkel szembeni követelményekre is kitér. Az újrafelhasználás lehetősége a munkakörnyezet különböző tényezőitől függ:

  • Károsanyag-koncentráció
  • A légzés intenzitása
  • Hőség
  • Páratartalom
  • Higiéniai tényezők

A szabvány alapján az alábbi megjelölések vonatkoznak a részecskeszűrő félálarcokra:

  • R = újrafelhasználható részecskeszűrő félálarc.
  • NR = legfeljebb egy műszakban alkalmazható részecskeszűrő félálarc.