Az FFP védelmi osztályok kifejtése

Az aeroszolok és a finompor-részecskék a munkakörnyezet legveszélyesebb egészségügyi kockázatai közé tartoznak, mivel láthatatlanok. A részecskeszűrő félálarcok védelmet nyújtanak az ilyen veszélyekkel szemben – három védelmi osztályra felosztva: FFP1, FFP2 és FFP3.

A légzésvédelem jelentősége

A veszélyes részecskék karcinogének vagy radioaktívak lehetnek, mások hosszú évtizedekre károsítják a szervezet légzőrendszerét, valamint tartós és súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek. A legjobb esetben a dolgozók csak kellemetlen szagoknak vannak kitéve. A légzésvédő álarcok munka során védelmet nyújtanak a vizes és olajos aeroszolok, a füst és a finompor három különböző kategóriába sorolt csoportjaival szemben, védelmi funkcióikat pedig az európai EN 149 szabvány szabályozza. Az FFP1, FFP2 és FFP3 védelmi osztályokba sorolt légzésvédő eszközöket részecskeszűrő félálarcoknak, illetve finomporszűrő álarcoknak nevezik.

Hogyan működik a légzésvédő álarc?

A légzésvédő álarcok védelmet nyújtanak a belélegezhető por, füst és folyékony köd (aeroszol) ellen, a gőzökkel és a gázokkal szemben viszont nem. A védelmi fokozatok három FFP osztály szerint vannak felosztva. Az FFP rövidítés jelentése: „filtering face piece“ (szűrővel ellátott védőeszköz az arcon). A különböző szűrőanyagokból és álarcból álló légzésvédő álarcok az orrot és a szájat fedik el. Viseletük azokon a munkahelyeken kötelező, ahol jellemző a foglalkozási expozíciós határértékek (OEL) túllépése. Ez alatt a levegőben szálló porok, füstök és aeroszolok olyan megengedett legnagyobb koncentrációja értendő, amely még nem okoz egészségkárosodást. A határértékek túllépése esetén légzésvédő álarc viselendő.

Mitől védenek a légzésvédő álarcok?

Az FFP1, az FFP2 és az FFP3 védelmi osztályok a teljes szivárgástól és a részecskék méretétől függően – 0,6 μm-es méretig – légzésvédelmet biztosítanak a különböző szennyezőanyag-koncentrációkkal szemben. A teljes szivárgást a szűrőjáratok, valamint az arcon és az orrnál lévő tömítetlenség okozza, melyet az ember anatómiai jellemzőinek figyelembe vételével kifejlesztett uvex légzésvédő álarcok a lehető legalacsonyabbra csökkentenek. Az innovatív szűrőtechnológiának köszönhetően a légzési ellenállás alacsony marad, és a szűrőbe szorult részecskék a légzést a légzésvédő álarc többszöri felhasználása esetén sem akadályozzák.

FFP1
 • Nem mérgező és nem fibrogén porok elleni védelem
 • Az inhaláció nem vezet betegségek kialakulásához, de irritálhatja a légutakat, és kellemetlen megterhelést jelenthet.
 • A teljes szivárgás nem haladhatja meg a 25%-ot.
 • A foglalkozási expozíciós határérték túllépése nem haladhatja meg a 4-szeres mértéket.

Az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezethez alkalmasak, ahol sem mérgező, sem fibrogén por és aeroszol előfordulása nem várható. A levegőben lévő részecskék legalább 80%-át szűrik meg 0,6 μm-es méretig – olyan munkakörnyezetben használhatók fel, ahol nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 4-szeresének túllépésére. Az építőiparban vagy az élelmiszeriparban általában elégségesek az FFP1 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok.

FFP1 védelmi osztályhoz tartozó uvex álarcok
Az uvex respiratory expert system FFP1 védelmi osztályhoz tartozó álarcai

FFP2
 • Védelem a szilárd és folyékony ártalmas porok, füstök és aeroszolok ellen
 • A részecskék lehetnek fibrogének, vagyis rövid távú légzési irritációt okozhatnak, hosszú távon pedig csökkenhetik a tüdőszövet rugalmasságát.
 • A teljes szivárgás nem haladhatja meg a 11%-ot.
 • A foglalkozási expozíciós határérték túllépése nem haladhatja meg a 10-szeres mértéket.

Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok olyan munkahelyi környezetben alkalmazhatók, ahol a levegőben ártalmas és mutagén anyagok találhatók. A levegőben lévő részecskék legalább 94%-át meg kell szűrniük 0,6 μm-es méretig, és olyan munkakörnyezetben használhatók fel, ahol nem kerül sor a foglalkozási expozíciós határértékek 10-szeresének túllépésére. Az FFP2 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok például a fémiparban vagy a bányászatban használatosak. A dolgozók ezeken a helyeken aeroszolokkal, köddel és füsttel kerülnek érintkezésbe, ami hosszú távon légúti betegségek, például tüdőrák kialakulásához vezethet, és ami jelentősen fokozza a következményes betegségek, mint például az aktív tüdő tuberkulózis kockázatát. Az uvex innovatív, aktív szenes szűrőrendszerének köszönhetően álarcaink a kellemetlen munkahelyi szagokkal szemben is védelmet nyújtanak.

FFP2 védelmi osztályhoz tartozó uvex álarcok
Az uvex respiratory expert system FFP2 védelmi osztályhoz tartozó álarcai

FFP3
 • Védelem a mérgező és egészségre káros porok, füstök és aeroszolok ellen
 • Az ezen védelmi osztályhoz tartozó eszközök a rákkeltő és radioaktív szennyezőanyagokat és a kórokozókat, mint például a vírusokat, baktériumokat és gombaspórákat is kiszűrik
 • A teljes szivárgás nem haladhatja meg az 5%-ot.
 • A foglalkozási expozíciós határérték túllépése nem haladhatja meg a 30-szeres mértéket.

Az FFP3 védelmi osztályhoz tartozó légzésvédő álarcok nyújtják a lehető legnagyobb védelmet a légszennyezések ellen. 5%-os maximális szivárgás mellett a levegőben lévő részecskék legalább 99%-át szűrik meg 0,6 μm-es méretig védelmet nyújtva a toxikus, karcinogén és radioaktív részecskékkel szemben. Ezek a légzésvédő álarcok olyan munkakörnyezetben is használhatók, ahol a foglalkozási expozíciós határérték túllépése a 30-szoros mértéket is eléri. Ezeket például a vegyiparban használják.

FFP3 védelmi osztályhoz tartozó uvex álarcok
Az uvex respiratory expert system FFP3 védelmi osztályhoz tartozó álarcai

A légzésvédelemmel és az uvex megoldásaival kapcsolatos bővebb információkért lásd uvex respiratory expert system.

Tekintse meg a légzésvédelemmel kapcsolatos bejegyzéseket az uvex szakértői blogján

Mit szabályoz pontosan a légzésvédelemmel kapcsolatos DIN EN 149 szabvány? Tekintse meg szabvány-információs oldalunkon